100. obletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922– 1944)

Ministrstvo za kulturo, 9. december 2022 ― Vlada je leto 2023 na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha. Prihodnje leto bo sovpadalo z 79. obletnico pesnikove smrti, letos pa obeležujemo 100. obletnico njegovega rojstva. Do konca leta bodo stoto obletnico pesnikovega rojstva zaznamovali dogodki v Šoštanju, Ljubljani in Trstu.

Predstavitev rezultatov projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju

Ministrstvo za kulturo, 8. december 2022 ― Konzorcij projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju (RSDO) je 7. decembra v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja predstavil rezultate večletnega dela na področju razvoja jezikovnih virov in tehnologij za slovenski jezik. Projekt je Ministrstvo za kulturo sofinanciralo v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

Strokovni posvet Preprečevanje spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi

Ministrstvo za kulturo, 7. december 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo imamo do spolnega nadlegovanja in nasilja ničelno toleranco. Zato smo se odločili, da v sodelovanju z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mestom žensk organiziramo mednarodni strokovni posvet Preprečevanje spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi. S posvetom začenjamo kampanjo ozaveščanja o pomenu preprečevanja spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi.

Ministrica dr. Asta Vrečko na slavnostnem koncertu ob zaključku Plečnikovega leta

Ministrstvo za kulturo, 6. december 2022 ― Konec novembra so na Praškem gradu s slavnostnim koncertom simfoničnega orkestra in solistov Slovenskega narodnega gledališča Maribor pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča sklenili Plečnikovo leto. "Hvaležni smo za pozornost, ki jo urada predsednika Češke republike in praške mestne oblasti namenjate ohranjanju Plečnikove dediščine," je v govoru poudarila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Pet občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Ministrstvo za kulturo, 6. december 2022 ― Naziv Branju prijazna občina za leto 2022, ki ga podeljujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo, so prejele občine Kobarid, Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko. "Branje je več kot le branje. Danes je za vsakogar od nas še posebej pomembno za soočanje z obsežnimi in kompleksnimi informacijami," je na podelitvi naziva povedal državni sekretar Matevž Čelik.
še novic